Jazzfestival 2015

Pers

  

  

Foto: Straatorkest Brasta! uit Utrecht was er dit jaar ook weer bij.

Foto: Trudy Kroese

 

Genieten van jazzmuziek

in de zon

op het Diemerplein

 

 

DiemerNieuws 11 juni  2015

 

DIEMEN - 'Walking on sunshine' speelden De Neuteblazers zondag op het Diemerplein. Het Diemense dweilorkest opende de tweede editie van jazzfestival 'Duke op het Diemerplein'. Dat wil zeggen: de muzikale opening. Burgemeester Erik Boog opende daarna het festival, zijn eerste officiëleopening als nieuwe burgemeester van Diemen.

 

De zon was er en bleef de hele middag schijnen over het plein, waar veel mensen genoten van de muziek van verschillende orkesten. De stoelen voor het podium en terrassen op het plein zaten de hele middag vol met muziekliefhebbers.

 

Na de hoofdact, het Clazz Ensemble, werden de festivalprijzen uitgereikt: the Blue Ducks. Ad Oud,die speelde in het winkelcentrum, won de prijs voor beste solist. Het beste arrangement was volgens de jury van Double Espresso voor hun bewerking van een stuk van Ellington. Welk orkest het meest de sound van Ellington had, kon de jury niet kiezen. Toos! en MDM delen de prijs. "Daar ben ik wel trotsop", vertelt Wim Amerongen van MDM en organisator van het jazzfestival. "Wat die sound is, is moeilijk uit te leggen; het heeft te maken met het gebruik van ongebruikelijke akkoorden en de klarinet die zorgt voor de speciale Ellingtonsound." Hij kijkt tevreden terug op het festival. "Het was een geweldige dag, in alle opzichten zeer geslaagd."

 

 

's Avonds verplaatste het festival zich naar grand café Blauw in De Omval, waar een film over Ellington werd vertoond en nog een jamsessie werd gehouden. "Ook de jamsessie was een succes en dat is waar je als organisatie van droomt: dat mensen niet op willen houden met spelen

 

Volgend jaar komt er weer een jazzfestival op het Diemerplein, de datum is al bekend: zondag 5 juni.

 

Bron: Diemernieuws

 

 

 

Zonovergoten Duke op het Diemerplein

 

8/6/2015

  

DIEMEN De weergoden lieten het niet afweten tijdens het tweede jazzfestival Duke op het Dienmerplein afgelopen zondag. Dat zorgde ervoor dat vele belangstellenden naar het centrum kwamen om te genieten van de diverse optredens op het podium.

 

Behalve de bekende namen van vorig jaar waren er ook nieuwe namen aan de lijst toegevoegd. Burgemeester Erik Boog opende het festival. (Foto: Jan de Wit)

 

 

 

 Foto: Burgemeester Erik Boog opent het jazzfestival.

 

Zonnig jazzfestival op het Diemerplein

 

DiemerNieuws 7 jun 2015,

 

DIEMEN - 'Walking on sunshine' speelden De Neuteblazers zondag rond een uur of 12 op het Diemerplein. Het Diemense dweilorkest opende de tweede editie van jazzfestival 'Duke op het Diemerplein'. Dat wil zeggen de muzikale opening. Burgemeester Erik Boog opende tegen 13.00 uur het festival, zijn eerste officiële opening als nieuwe burgemeester van Diemen.

 

De zon was er en bleef de hele middag schijnen over het plein, waar veel mensen genoten van de muziek van verschillende orkesten. Jazzorkest MDM betrad als eerste het podium en speelde twee sets met nummers van Duke Ellington en Mingus en Monk, helemaal in stijl met het thema van het jazzfestival: Duke ontmoet Mingus en Monk.

 

ProgrammaBekende bands en artiesten van vorig jaar, maar ook nieuwe orkesten op het Diemense jazzfestival, dat deze tweede editie een stuk groter van opzet was dan vorig jaar. Pianist Boris Rodenko was er vorig jaar ook, net als MDM, Brasta! en Sherpa Steps dat in het winkelcentrum optrad. Straatorkest Toos!, Double Espresso, het Jazzkwintet van Ad Oud (in het winkelcentrum) en het Clazz Ensemble waren voor het eerst op Duke op het Diemerplein.

 

Diemens tintjeNaast De Neuteblazers traden ook de Muziekschool Diemen en de DiemerHarmonie op. Zij zorgden voor een lokaal tintje aan het jazzfestival.

 

Verder op het pleinDe terrassen op het plein zaten de hele middag vol met muziekliefhebbers. Ook aan de bar op het plein en de kraam met noten en tapas kon iets lekkers worden gehaald om bij de muziek van te genieten. Met een kraam vol snoep en een ijskar was ook aan de jeugdige bezoekers gedacht. Bezoekers konden op de foto in de stijl van Duke Ellington en bij de loterij werden mooie prijzen gewonnen. 

 

Café BlauwAan het einde van de festival op het plein werden de festivalprijzen uitgereikt: the Bleu Ducks. Daarna verplaatste het festival zich naar grand café Blauw in De Omval, waar een film over Ellington werd vertoond en zondagavond nog een jamsessie volgt.

 

Bron: DiemerNieuws

 

 

 

MDM met Wim Amerongen op het podium bij de eerste editie van Duke op het Diemerplein in 2014.

Foto: Trudy Kroese

 

Duke ontmoet Mingus en Monk op het  Diemerplein

 

Tweede editie jazzfestival aanstaande zondag is flink uitgebreid

 

DIEMEN - 4 juni 2015 - 'Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein'. Dat is het motto van de tweede editie van het gratis openluchtjazzfestival op en rond het  Diemerplein aanstaande zondag. Dit jaar met nog meer muziekgroepen die de muziek van Duke Ellington ten gehore brengen.

 

Als de Diemense De Neuteblazers om 12.00 uur alsstreetparade in New Orleansstijl van De Schakel naar het Diemerplein trekken, begint een lange middag en avond vol jazzmuziek in het centrum van Diemen. Op het Diemerplein wordt het festival rond 13.00 uur officieel geopend door burgemeester Erik Boog.

 

De tweede editie van Duke op het Diemerplein is flink uitgebreid. "We hebben gekozen voor samenwerking met plaatselijke muziekverenigingen, zij waren meteen enthousiast, dat vind ik heel  leuk", vertelt Wim Amerongen, muzikant in jazzorkest MDM en initiatiefnemer van het festival.

 

Naast de muziek is er meer te beleven op en rond het Diemerplein

 

De line-up

Dit jaar is het motto 'Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein'. De hoofdact van het festival, het Clazz Ensemble, sluit daar naadloos op aan met het project 'Monk Inside Out': twaalf musici uit de jazz en de klassieke muziek die muzikale grenzen laten vervagen. Jazzorkest MDM opent het festival. Zij spelen werk van Duke Ellington en zangeres Celia Berkers zingt enkele bekende werken mee. Later op de middag komt MDM nog eens op het podium met werken van Mingus en Monk. Toos internationaal straatorkest is een orkest van 14 geschoolde amateurs. "Veel koper, trombones, tuba's, hoorns en trompetten, een heel bijzondere klank", aldus Amerongen. Pianist Boris Rodenko was er vorig jaar ook. "Hij heeft toen de prijs gewonnen voor meest avontuurlijke solist. Groot improvisatietalent." Van Muziekschool Diemen spelen drie jonge muzikanten een origineel programma. Voor De Diemer Harmonie is het niet vanzelfsprekend om muziek van Ellington te spelen. "Leuk dat ze meedoen; ze hebben het druk, want ze doen ook mee aan een concours. Ze brengen een leuk jazzy repertoire." Brasta!, het straatorkest uit Utrecht, is er ook deze tweede keer bij. "Zij hebben twee sousafoons, dat zie je niet veel. Een heel leuk orkest." Double Espresso is een saxofoonkwartet met twee bariton- en twee altsaxofoons. "Double Espresso speelt sinds de eerste jaren van hun bestaan al stukken van Duke Ellington en van Mingus. Een heel bijzondere bezetting. Zij improviseren veel en spelen alles uit het hoofd."

 

Meer te beleven

Naast de muziek is er zondagmiddag meer te beleven op en rond het Diemerplein: de winkels zijn open en ook in het winkelcentrum livemuziek van Sherpa Steps en het Jazzkwintet van Ad Oud, buiten op het plein staat een bar voor een lekker drankje, er komt een ijskar, er is een loterij met mooie prijzen en in de fotohoek kunnen mensen op de foto in de stijl van Duke Ellington.

 

Festivalprijs

 

Na de uitreiking van de festivalprijzen, The Blue Duck, ontworpen door Diemenaar Frans Deckers, is het festival buiten klaar, maar nog niet afgelopen. Er is ook nog een avondprogramma in grand café Blauw in Theater De Omval. Daar wordt een bijzondere documentaire getoond over een tournee die het Ellingtonorkest maakte door Frankrijk. Daarna leidt saxofonist Werner Janssen een jamsessie begeleid door enkele muzikanten van het Clazz ensemble. Amerongen: "Iedere muzikant mag komen meedoen”.

 

Bron DiemerNieuws

  

 

Nieuwe burgemeester Erik Boog

opent tweede editie van Diemer jazzfestival

 

12 mei 2015

 

Duke Ellington, de grootste jazzcomponist

(Foto: Wim Amerongen)

 

DIEMEN - Erik Boog, de nieuwe burgemeester van Diemen, opent het gratis open lucht jazzfestival Duke op het Diemerplein dat voor de tweede keer wordt georganiseerd op zondag 7 juni. Boog (42) neemt eind deze maand de taak van burgemeester over van Amy Koopmanschap, die twaalf jaar burgemeester van Diemen was.

 

Koopmanschap(63) opende zondag 1 juni 2014 de eerste editie van het jazzfestival Duke op het Diemerplein. Zij blijft nauw bij het festival betrokken, als voorzitter van de onlangs opgerichte Stichting Jazzfestival Duke op het Diemerplein. De gemeente Diemen en de Winkeliersvereniging Diemerplein maakten de eerste editie van het jazzfestival mogelijk. Zij willen dat het festival een jaarlijkse traditie wordt op de eerste zondag van juni.

 

Voor de tweede versie is bovendien een tiental Diemense bedrijven bereid gevonden het festival te sponsoren. Het Prins Bernhard Cultuurfonds verstrekt een subsidie van 2.500 euro.

 

De formule van het festival is onveranderd, maar wel enigszins uitgebreid. Het is een gratis open lucht jazzfestival met muziekgroepen die op en rond het Diemerplein de muziek van Duke Ellington zullen spelen. Dit jaar is het motto: Duke ontmoet Mingus en Monk op het Diemerplein.

 

De hoofdact van het festival sluit daar naadloos op aan met het project Monk Inside Out van het Clazz Ensemble. Het Clazz Ensemble (opgericht in 2007) bestaat uit twaalf musici uit de jazz en de klassieke muziek. Dit ensemble laat muzikale grenzen vervagen en bewijst dat hokjesgeest niet meer in deze eeuw thuis hoort.

 

Professioneler

Het festival is dit jaar aanzienlijk professioneler van opzet en organisatie. Een groepje van vijf studenten van de Hogeschool InHolland helpt met de organisatie. Zij zorgen onder andere voor een stijlvolle inrichting van het plein, waar ook een bijzondere fotogalerij komt. Nieuw is de medewerking van dweilorkest De Neuteblazers, de Diemer Harmonie en Muziekschool Diemen.

 

Het Diemense dweilorkest De Neuteblazers opent het festival om 12.00 uur. Het vertrekt dan lopend en spelend vanaf verenigings gebouw De Schakel naar het Diemerplein als een streetparade in New Orleans stijl. De officiële opening door de nieuwe burgemeester is rond 13.00 uur op het Diemerplein.

 

Er is een avondprogramma in grand café Blauw in Theater De Omval met onder andere een bijzondere documentaire over een tournee die het Ellington orkest maakte door Frankrijk. Saxofonist Werner Janssen leidt een jamsessie in het grand café.

 

De Diemense kunstenaar Frans Deckers ontwerpt de festival prijs: The Blue Duck. Deze prijs heeft drie categorieën. Hij wordt uitgereikt aan de meest avontuurlijke: solist, orkest, arrangement. De vakjury bestaat dit jaar uit de Ellingtonkenners Louis Tavecchio en Piet Schilte.

 

De presentatie van het festival is in handen van Louis Tavecchio.

 

 

 

 

Jazzfestival hoopt op meer aandacht

 

8 mei 2015, 9:30 

 

DIEMEN - Vijf studenten die vrijetijdsmanagement studeren aan de Hogeschool Inholland in Diemen helpen bij de organisatie van jazzfestival Duke op het Diemerplein, dat op zondag 7 juni plaatsvindt.

 

Het festival duurt van 12.00 tot 23.00 uur. Het festival wordt georganiseerd door de Stichting Jazzfestival Diemen en de gemeente Diemen.

 

Opdracht

Janne Smal (21), Kiki Overbeek (21), Tessa de Ree (20), Joy Bakker (19) en Jamil Ahmadali (24) zijn in februari met hun project begonnen. Het betreft hier een opdracht voor hun studie. Na afloop van het evenement worden zij beoordeeld.

 

Aandacht

De studenten zijn bezig met tal van activiteiten om het jazzfestival onder de aandacht te brengen en sponsors te werven. Zo verspreiden zij folders en posters in Diemen en gaan zij binnenkort jazzclubs in Amsterdam bezoeken om aanwezigen op het festival te wijzen. Ook de Stichting Jazzfestival Diemen brengt via mond-tot-mondreclame het festival onder de aandacht van echte jazzliefhebbers.

 

Tweede editie

Het is de tweede editie van het jazzfestival op het Diemerplein. Op 1 juni 2014 vond het festival voor de eerste keer plaats. Het aantal bezoekers viel vorig jaar enigszins tegen. Duidelijk was dat veel inwoners van Diemen nog aan het nieuwe evenement moesten wennen. De organisatie hoopt dat mede door de inzet van de studenten er nog meer aandacht voor het festival komt en het aantal bezoekers aanzienlijk hoger zal uitvallen dan vorig jaar.

 

Programma

Nieuw is de medewerking van de Diemer Harmonie en de Muziekschool Diemen. Er is een avondprogramma in Grand Café Blauw in De Omval met onder andere een bijzondere documentaire over een tournee die het Ellingtonorkest maakte door Frankrijk. De hoofdact van het festival sluit daar naadloos op aan met het project 'Monk Inside Out' van het Clazz Ensemble. 

 

 

 

 Duke op het Diemerplein