Jazzfestival 2016

Pers

  

 

Duke Ellington is de belangrijkste jazzcompomist

aller tijden (Foto: wim amerongen)

 

10 juni 2016 Door , Dichtbijmeeschrijver

 

DIEMEN - Tenorsaxofonist Ad Oud heeft met zijn kwartet de festivalprijs gewonnen van Duke op het Diemerplein dat zondag voor de derde keer werd georganiseerd. Vorig jaar won hij de prijs ook. Toen in de categorie beste solist.

 

The Blue Duck bestaat uit een oorkonde ontworpen door de Diemense kunstenaar Frans Deckers. The Blue Duck verwijst naar de blauwe eendjes uit het logo van de gemeente Diemen. En naar het gebruik van blue notes. Vorig jaar won Ad Oud ook al de festivalprijs in de

categorie beste solist. De jury, bestaande uit Louis Tavecchio en Loek Hopstaken roemt vooral de hechtheid van het samenspel van het kwartet dat tien jaar bestaat. “Wat ook opvalt, zo stelt de jury, is de affiniteit met het repertoire”. Daardoor krijgen de composities een liefdevolle behandeling. Dat was bijvoorbeeld goed te horen in de vertolkingen van Duke Ellington’s ballad AllToo Soon en de Thelonious Monk compositie Straight No Chaser.

 

Het festival Duke op het Diemerplein richt zich op de composities van Duke Ellington en tijdgenoten Charles Mingus en TheloniousMonk.

 

Het Ad Oud Kwartet speelde twee sets in het winkelcentrum Diemerplein. Door enkele elektriciteits storingen moest het optreden enkele keren stoppen. Daardoor verliep het programma met horten en stoten. De jury signaleert dat de muzikanten zich daardoor niet lieten irriteren. Dit onderstreept hun professionele houding.

 

Bezetting Ad Oud Kwartet: Ad Oud tenorsaxofoon, Ger Lohuis elektrische bas, Freek

 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 10 juni 2016

 

 

 

 

 

 

 

Foodfestival Smakelijk Diemen

 

Diemen 2 juni 2016

 

Rond het Diemerplein vindt op 4 en 5 juni het foodfestival Smakelijk Diemen plaats. Naast eten en drinken kun je er voorstellingen en muziekoptredens bekijken. Zaterdag treedt onder anderen Dries Roelvink op. Zondag staat in het teken van jazz, met optredens van verschillende muzikanten.

 

Juwelier Püttmann opent dit weekend een shop-in-shop, met een demonstratie glaskralen maken. Deze zomer vind je er het sieradenmerk . Op 5 juni wordt de nieuwe collectie gepresenteerd. Elke glaskraal van dit Deense merk wordt met de hand gemaakt.

 

Smakelijk Diemen, livemuziek, (kinder)voorstellingen, eten en drinken. Zaterdag 4 juni, 12.00-22.00 uur, zondag 5 juni 12.00-19.00 uur. 

 

 

 

 

 

Ramón Valle: Jazzpianist met een Cubaans accent

 

do 28 jan 2016

 

DIEMEN - Jazzpianist Ramón Valle (51) wordt wel 'een van de grootste hedendaagse pianisten' genoemd. Hij werd geboren in Cuba, maar woont inmiddels al 20 jaar in Nederland.

 

Jazzmuziek kreeg hij met de paplepel ingegoten: zijn vader was trompettist in een jazzorkest. Na een muziekopleiding in Cuba werd het talent van Ramón al snel ontdekt tijdens vele optredens in Cuba en daarbuiten. Solo, maar ook met beroemde jazzorkesten als Irakere. Hij speelde op prestigieuze festivals als London Jazz, North Sea Jazz, Havana Jazz en Montreux Jazz. Met zijn trio speelt hij de komende tijd in New York, Atlanta en Pittsburg. En daarna Diemen? Ramón is er wel voor in.

 

Je studeerde in Havanna aan het conservatorium Escuela Nacional de Arte en trad daarna op in diverse landen. 

Wat bracht je naar Nederland?

"Ik speelde voor het eerst in Amsterdam, een pianosolo in Paradiso. Toen besloot ik in Nederland te blijven; ik voelde me goed in Amsterdam. Terug in Cuba vertelde ik mijn moeder meteen dat dat de plaats was waar ik wilde zijn. Tijdens een volgende tour in Europa ben ik in Nederland gebleven. Veel musici van mijn generatie gingen naar Amerika. Maar de mensen in Amsterdam stonden meer open voor mijn muziek. Ik merkte aan het publiek dat zij ook hielden van variaties. Hier kon ik mijn eigen geluid ontwikkelen."

 

New York, Atlanta, Pittsburg... wanneer is Diemen aan de beurt?

"Ik zou het heel leuk vinden om een keer in Diemen te spelen. De mensen zijn aardig, je komt elkaar vaak tegen op straat, groet elkaar. Het juiste moment moet een keer komen. De kinderen zouden erg trots zijn. Als er vriendjes komen spelen, komen ze vaak naar mijn studio en maken we muziek, kleine jamsessies. Ik geniet hier iedere dag, dus het zou erg leuk zijn om ook eens in Diemen te spelen."

 

Bron: DiemerNieuws

 

 

 

 Duke op het Diemerplein