‚Äč

 

 

 

 

Ramón Valle: Jazzpianist met een Cubaans accent

 

do 28 jan 2016

 

DIEMEN - Jazzpianist Ramón Valle (51) wordt wel 'een van de grootste hedendaagse pianisten' genoemd. Hij werd geboren in Cuba, maar woont inmiddels al 20 jaar in Nederland.

 

Jazzmuziek kreeg hij met de paplepel ingegoten: zijn vader was trompettist in een jazzorkest. Na een muziekopleiding in Cuba werd het talent van Ramón al snel ontdekt tijdens vele optredens in Cuba en daarbuiten. Solo, maar ook met beroemde jazzorkesten als Irakere. Hij speelde op prestigieuze festivals als London Jazz, North Sea Jazz, Havana Jazz en Montreux Jazz. Met zijn trio speelt hij de komende tijd in New York, Atlanta en Pittsburg. En daarna Diemen? Ramón is er wel voor in.

 

Je studeerde in Havanna aan het conservatorium Escuela Nacional de Arte en trad daarna op in diverse landen. 

Wat bracht je naar Nederland?

"Ik speelde voor het eerst in Amsterdam, een pianosolo in Paradiso. Toen besloot ik in Nederland te blijven; ik voelde me goed in Amsterdam. Terug in Cuba vertelde ik mijn moeder meteen dat dat de plaats was waar ik wilde zijn. Tijdens een volgende tour in Europa ben ik in Nederland gebleven. Veel musici van mijn generatie gingen naar Amerika. Maar de mensen in Amsterdam stonden meer open voor mijn muziek. Ik merkte aan het publiek dat zij ook hielden van variaties. Hier kon ik mijn eigen geluid ontwikkelen."

 

New York, Atlanta, Pittsburg... wanneer is Diemen aan de beurt?

"Ik zou het heel leuk vinden om een keer in Diemen te spelen. De mensen zijn aardig, je komt elkaar vaak tegen op straat, groet elkaar. Het juiste moment moet een keer komen. De kinderen zouden erg trots zijn. Als er vriendjes komen spelen, komen ze vaak naar mijn studio en maken we muziek, kleine jamsessies. Ik geniet hier iedere dag, dus het zou erg leuk zijn om ook eens in Diemen te spelen."

 

Bron: DiemerNieuws